Vrijwilligers

Wij zoeken rondleiders en gidsen

Ben je voor langere tijd op dinsdagmiddagen en/of zaterdag- middagen inzetbaar? Woon je in de buurt en vind je het leuk om nieuwe mensen te leren kennen en kennis op te doen over de Romeinse geschiedenis? Of studeer je nog en wil je graag werkervaring opdoen in de erfgoedsector? We gaan graag met je in gesprek over de mogelijkheden om bij ons gids te worden.

Om onze vrijwilligers goed te kunnen helpen, te beschermen en de samenwerking met het vaste personeel in de Haven te bevorderen werkt Nigrum Pullum met een goedgekeurd vrijwilligers reglement. Iedere vrijwilliger wordt geacht deze te kennen en ook na te leven.

Ipse de Bruggen heeft een vrijwilligers reglement wat je hiernaast kunt lezen. Nieuwe vrijwilligers dienen een vrijwilligersovereenkomst te tekenen.

Nigrum Pullum zoekt nieuwe vrijwilligers

Vrijwilliger bij de unieke vindplaats van de Zwammerdamschepen [aanmelden]

Vrijwilligers en de nieuwe ondergrondse tunnel

De eerste rondleiding na de corona lockdown eerder dit jaar was tegelijk een historische rondleiding. De vrijwilligers waren zij de eersten die de bekende transporttunnels onder de woningen van Hooge Burch mochten bezoeken.  Dit in 1972 revolutionaire systeem zorgde destijds voor de vondst van de inmiddels beroemde Zwammerdamschepen.
’s Ochtends verzamelden vrijwilligers zich in ons bezoekers centrum NIGRVM PVLLVM te Zwammerdam. Na een welkomst woord van Leen van Zwieten, manager Grand Café de Haven, en het verhaal van de ontdekking van het fort Nigrum Pullum en de zes schepen door gids Arie van der Graaf, vertelde gids John de Vries hoe de Romeinen hier waren terechtgekomen en wat ze in ons land hebben gedaan

Foto: Leidsch Dagblad | Leen van Zwieten (r) en Leo van Sister (l) in de onderaardse gang

Rondleidingen

In kleine groepjes kregen de gasten daarna een rondleiding van gids Gert Jan Meijers  over de vindplaats van het fort (castellum) terwijl hun collega’s de tentoonstelling bezochten en het verhaal hoorden van de vondst en restauratie van de Zwammerdamschepen in Museumpark Archeon.

Spannende ervaring

Het bezoek aan het tunnelsysteem was een verrassing van  “havenmeester” Leen: voor het eerst in de geschiedenis konden we met onze bezoekers een stukje verkennen van de tunnel.  Deze tunnels werden bij de bouw van Hooge Burch aangelegd als transportsysteem tussen de wooneenheden, het magazijn, de wasserij en de centrale keuken. Via ijzeren kooien en een railsysteem werden de goederen getransporteerd. Vanwege andere inzichten over leefwijze van mensen met een verstandelijke beperking is dit systeem uiteindelijk in ongebruik geraakt. Een groot deel van de tunnels is er dan ook niet meer. Er zijn gratis rondleidingen, verzorgd door de gidsen van Nigrum Pullum op elke dinsdagmiddag en in de toekomst ook op de zaterdagmiddag.

Wil jij ook gids worden?