Nieuwsartikel

Veertig jaar geleden, 11 mei 1984,  bezocht H.K.H. Prinses Margriet der Nederlanden Alphen aan den Rijn 
Veertig jaar geleden, 11 mei 1984,  bezocht H.K.H. Prinses Margriet der Nederlanden Alphen aan den Rijn 

Op 11 mei veertig jaar geleden kwam Prinses Margriet als Beschermvrouwe van de Scheepvaart naar Alphen om een model van het grootste gevonden “Zwammerdamschip” (1974)  in de Adventskerk te overhandigen aan de Italiaanse ambassadeur in Nederland, de heer dr. E.M. Bolasco.

Op 12 juli heeft een Alphense Delegatie voor Economie en Cultuur onder leiding van Burgmeester Martien Paats, het scheepsmodel, vervaardigd door G.IJzereef Sr., namens de Stichting uitgereikt aan Prof.dr. Valnea Scrinari, Directeur van het Scheepvaart Museum Fiumicino te Rome. Tot grote verrassing van de Italianen had de Alphense Delegatie 250 Gerbera’s uit Boskoop als reclamestunt meegenomen.

De Stichting Forum Romanum Albanianum, die tot doel had om geld te genereren voor de bouw van een Scheepvaartmuseum voor de zgn. Zwammerdamschepen, werd in 1988 ter vergroting van de slagkracht samengevoegd met een aantal gelijksoortige Archeologische Stichtingen, die uiteindelijk Stichting Archeon vormden. Anno 2024 zijn een aantal Zwammerdamschepen geassembleerd en deels gereconstrueerd.

De bouw van een Scheepvaartmuseum, de plaats ervan en kosten,  is gezien het accent op het belangrijkste deel van  de Romeinse historie  in de provincie Zuid Holland, politiek gesproken nog een open vraag.