Nieuwsartikel

Unieke archeologische vondst in Hazerswoude-Rijndijk
Unieke archeologische vondst in Hazerswoude-Rijndijk

Afgelopen week was er een zeer unieke vondst. Er werd een unieke Romeinse mijlpaal opgegraven op het terrein van de nieuwe woonwijk Westvaartpark in Hazerswoude-Rijndijk. Het is niet de eerste keer dat deze locatie een bijzondere opgraving prijsgeeft, daar er al eerder opgravingen waren.

De archeologen, waaronder de altijd enthousiaste Janneke Noordervliet, deden daar archeologisch onderzoek in de grond. Vrijdag kwam daar een opmerkelijke vondst aan het licht: een mijlpaal die langs de Romeinse Limesweg heeft gestaan. Dat was de belangrijkste weg die door de Romeinen werd gebruikt om de verschillende nederzettingen langs de Limes, de noordelijke grens van het Romeinse Rijk, te bereiken. Die weg liep o.a. langs de oude Rijn en dus ook langs Albaniana (Alphen a.d. Rijn) en Nigrum Pullum (Zwammerdam).

Het betreft grote stukken van rood zandsteen, deels onderdeel van het voetstuk en deels onderdeel van de pilaar. Op een aantal delen staan letters,Als je goed kijkt, zie je er zelfs nog letters op staan: linksboven AS en linksonder een C’, licht Janneke Noordervliet toe. Het veldwerk gaat nog een tijdje door.

(bron: Leidsch dagblad).