Nieuwsartikel

Int. gezelschap archeologen bezoekt Nigrum Pullum
Int. gezelschap archeologen bezoekt Nigrum Pullum

Een groot internationaal gezelschap van archeologen kwamen als deelnemers van het 25e Limescongres wat in Nederland plaats vond en bezochten de sites van Nigrum Pullum en museumpark Archeon. De Zwammerdamschepen en de vindplaats ervan trokken heel veel belangstelling. De catering van Hooge Burch viel goed in de smaak.

Bij Archeon werd door het ministerie voor cultuur, de provincie Zuid Holland, gemeente Alphen a.d. Rijn en Archeon zelf een intentieverklaring getekend om te komen tot een nieuw Nationaal Romeinse Scheepvaart Museum in Alphen. Dat als huisvesting zal dienen voor de zes unieke Romeinse schepen die destijds in Zwammerdam (Nigrum Pullum) gevonden zijn.

 

 

Ander Romeins nieuws:

Zuid-Hollandse forten vanuit je luie stoel

Zuid-Hollandse forten vanuit je luie stoel

Niet alle forten langs de Limes zijn even goed bewaard gebleven en in het echt te bezoeken; daarom creëerde Erfgoedhuis Zuid-Holland met diverse andere partijen online applicatie van zes Romeinse forten in Zuid-Holland. In deze TimeTravel-app zijn de forten levensecht gereconstrueerd, waardoor je als bezoeker een idee krijgt hoe de Romeinse castella eruit zagen.

De Romeinse grens – ook wel de Neder-Germaanse limes – liep dwars door Zuid-Holland. Langs deze limes werd een reeks van forten (castella) en ‘steden’ gebouwd. In Zuid-Holland had je bijvoorbeeld de Brittenburg in Katwijk, Praetorium Agrippinae in Valkenburg, Matilo in Leiden, Nigrum Pullum in Zwammerdam, Ockenburgh in Den Haag en een castellum in Bodegraven. Deze zes locaties kun je nu online bekijken via geschiedenisvanzuidholland.nl.

read more