Nieuwsartikel

Goden, gemmen en geluk. Romeinse zegelringen van de Limes
Goden, gemmen en geluk. Romeinse zegelringen van de Limes

Het wordt de zomer van de kleine meesterwerken! Want zo kunnen Romeinse zegelringen met hun gegraveerde voorstellingen (gemmen) wel worden genoemd.
Vanaf 28 april t/m 15 september 2024 is de serie-expositie Goden, gemmen en geluk te zien op twaalf locaties langs de limes, de voormalige Romeinse grens in Zuid-Holland.

Zo ook bij bezoekerscentrum Nigrvm Pvllvm in Grand Café De Haven, Spoorlaan 19 te Zwammerdam

De officiële opening is op om 13.00 uur op zondag 28 april in het ontmoetingsgebouw Fabrica in Unesco Werelderfgoed locatie Park Matilo in Leiden (Besjeslaan 1, wijk Roomburg).  Aanmelden via patricia@hazenbergarcheologie.nl.  Wilt u de serie-expositie bezoeken, kijk dan voor meer informatie op geschiedenisvanzuidholland.nl

Lokale streekmusea vanaf Bodegraven tot Katwijk en Voorburg als ook museumpark Archeon in Alphen aan den Rijn en het Rijksmuseum voor Oudheden in leiden tonen een of meerdere gemmen. Op film is te zien hoe moeilijk het is de kleine edelstenen te graveren op de oude Romeinse manier. De beste makers waren in Romeinse tijden dan ook echte beroemdheden, ver over de landsgrenzen heen!

Op de meest rechtse foto hieronder staat links Maurice Gem, de gelukkige vinder van de gem op ons terrein die de gem aan Nigrum Pullum heeft geschonken.