Nieuwsartikel

De Zuid-Hollandse Limes zichtbaar op Wikipedia – cursus Erfgoedhuis Zuid Holland – nog enkele plaatsen beschikbaar
De Zuid-Hollandse Limes zichtbaar op Wikipedia – cursus Erfgoedhuis Zuid Holland – nog enkele plaatsen beschikbaar

Sinds 2021 zijn de Neder-Germaanse Limes UNESCO Werelderfgoed. De aandacht voor deze historische grens is dan ook groot. Daarom is het belangrijk om digitale informatie en vondsten langs de Zuid-Hollandse Limes met een breed publiek te delen. Dit kan bijvoorbeeld via Wikipedia; het startpunt voor veel digitaal erfgoedgebruikers. Maar hoe doe je dit? Leer het in deze cursusreeks.

Dagelijks zetten vele vrijwilligers zich in om de (verborgen) geschiedenis van de Neder-Germaanse Limes in Zuid-Holland op te graven, te onderzoeken en zichtbaar te maken. Hier komen waardevolle vondsten en verhalen naar boven, die bijvoorbeeld in het depot of in een tentoonstelling worden getoond.

Over de bijeenkomst

Veel onderzoekers voor Neder-Germaanse Limes starten hun onderzoek op internet. Wikipedia, de gratis encyclopedie, is hiervoor een belangrijk startpunt. Of bijvoorbeeld het bekijken van afbeeldingen van vondsten via Wikimedia Commons. Het is dus belangrijk om de nieuwste informatie, vondsten en inzichten hier te ontsluiten. Ook zijn er maatschappelijke ontwikkelingen die aandacht vragen, zoals de rol van vrouwen en migranten, sociaal-economische geschiedenis en religie. Deze onderwerpen zijn vaak nog (te) weinig terug te vinden in artikelen op Wikipedia.

In drie bijeenkomsten gaan deelnemers aan de slag om:

 • Informatie over de Limes op Wiki-diensten, zoals Wikipedia, te verrijken met objecten en informatie over Zuid-Holland.
 • Inhoudelijke historische kennis vergroten door inhoudelijke presentaties over de Romeinse geschiedenis in Zuid-Holland.
 • Een ‘kijkje in de keuken’ nemen hoe andere organisaties langs de Limes hun geschiedenis zichtbaar maken.

En zo leren organisaties langs de Limes elkaar beter kennen en kunnen zij samenwerken om dit verhaal nog beter zichtbaar te maken.

Doelgroep

De cursus is bedoeld voor voor vrijwilligers, medewerkers en leden van archeologische en historische verenigingen, (streek)musea, archieven en andere erfgoedinstellingen langs de Limes in Zuid-Holland.

Je kunt per organisatie maximaal twee personen laten deelnemen: bijvoorbeeld de archeoloog, collectiebeheerder of degene die zich bezighoudt met digitalisering.

Programma

De cursus bestaat uit drie bijeenkomsten:

Dag 1 (dinsdag 6 juni, 10.00-15.00 uur, inloop vanaf 09.30 uur, Nigrum Pullum/Ipse de Brugge Zwammerdam)

 • Je digitale collectie delen via Wikimedia Commons & introductie auteursrecht
 • Presentatie: Romeinse geschiedenis Zuid-Holland; Limes als Werelderfgoed

Dag 2 (dinsdag 20 juni, 10.00- 15.00 uur, inloop vanaf 09.30 uur,  Museumpark Archeon)

 • Aan de slag met Wikipedia
 • Presentatie: Romeinse geschiedenis Zuid-Holland

Dag 3 (dinsdag 4 juli, 10.00-17.00 uur, inloop vanaf 09.30 uur, Rijksmuseum van Oudheden)

 • Terugkomdag samenwerken aan Wikimedia Commons en Wikipedia
 • Presentatie: Romeinse geschiedenis Zuid-Holland
 • Rondleiding door het Rijksmuseum van Oudheden
 • Borrel

Praktisch

Deelname is gratis maar er is een beperkt aantal plekken beschikbaar. Er wordt voor koffie, thee en lunch gezorgd. Vergeet niet je laptop mee te nemen naar de bijeenkomsten.

Bij inschrijving rekenen we op je komst. Kun je onverhoopt toch niet komen? Geef tijdig de afmelding, of eventuele vervanger, aan ons door via info@erfgoedhuis-zh.nl. Je helpt ons daarmee onnodige voedselverspilling te voorkomen.

Foto’s: Leo van Sister