Voormalige opgravers terug na 50 jaar

Vrijdag 6 mei was een bijzondere dag voor het  project Do you remember? van archeoloog Tom Hazenberg.
Op die bewuste dag ontvingen we Gerard IJzereef, Leo Akveld, Karel Vlierman en Frank Gótz. Zij waren allen op een of andere manier betrokken bij de opgraving of presentatie van de Zwammerdamschepen, die in de jaren 70 werden gevonden op het terrein van Ipse de Bruggen. De heren kwamen niet met lege handen: uit hun tassen kwamen fotoboeken, krantenknipsels en zowaar ook een Romeinse slingerkogel. 

De dag begon in museumpark Archeon. Initiator Tom Hazenberg en restauratieleider ‘Operatie Zwammerdamschepen’ Yardeni Vorst leidden de heren en twee echtgenotes langs de Zwammerdam 2, 3 en 6. Een feest van herkenning! Daarna hop, door naar landgoed Hooge Burch. Gelaafd door een heerlijke lunch in Grand Café De Haven in Zwammerdam, vertelden de mannen daarna hun verhaal voor de camera aan interviewer Hazenberg. Wat was dat over een schedeltje…?

v.l.n.r. Karel Vlierman met echtgenote Joke, Gerard IJzereef, restauratieleider Yardeni Vorst,
projectleider Tom Hazenberg, Frank Götz, Leo Akveld met echtgenote Nelly

Orale historie vastgelegd op video
Doel van het project is het verzamelen van de verhalen van betrokkenen bij de opgraving of presentatie van de Zwammerdamschepen, en publiek van destijds in de jaren 70.

De gehele opgraving duurde van eind 1971 tot halverwege juni 1974. Archeoloog Vlierman maakte de gehele opgraving mee, die onder leiding stond van archeoloog Maarten de Weerd. De archeologiestudent IIzereef en opgraver Akveld groeven aan 2 of 1 schip mee. Gótz werd later belast met de eerste restauratie en presentatie van de Zwammerdam 2 in het Maritiemmuseum in Rotterdam, waar Akveld intussen conservator was geworden. IJzereef werd later de initiator en eerste directeur van museumpark Archeon en maakte een model van de Zwammerdam 4 en een reconstructie van de Zwammerdam 6, die beide nog in het park te bewonderen zijn.

De verhalen
Omdat er veel in de winter werd gegraven, was er vaak sprake van natte en koude dagen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat er teruggekeken werd op verschillende glibberpartijen, lichamelijk zwaar werk, lol in de werkkeet, bezoek van kleine jochies die kwamen ‘bedelen’ om een souvenir, de verrassing bij het vinden van wéér een boot, de open dagen en veel meer. En oh ja, tussen alle bijvondsten zat ook een schedeltje, maar dat was op een gegeven moment verdwenen! 

Clips met bijzondere uitspraken
Uit de diverse verhalen worden de komende weken clips gemaakt die getoond zullen worden via het YouTubekanaal van Hazenberg. De eerste clip, met het verhaal van de vondst van de Zwammerdam 2, is al te zien via NigrumPullum.nl/Do you remember?

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Geef een antwoord