Vrijwilligers VVV Alphen gaan onder de grond

De eerste rondleiding na de corona lockdown, op 29 maart, was tegelijk een historische rondleiding. Niet alleen hadden we vrijwilligers van de VVV Alphen aan den Rijn op bezoek, ook waren zij de eersten die de bekende transporttunnels onder de woningen van Hooge Burch mochten bezoeken.  Dit in 1972 revolutionaire systeem zorgde voor de vondst van de inmiddels beroemde Zwammerdamschepen.

Vrijwilligers VVV kunnen de verkregen informatie delen met bezoekers van de VVV in Alphen

’s Ochtends verzamelden de twintig vrijwilligers van de VVV zich in  ons bezoekerscentrum NIGRVM PVLLVM te Zwammerdam. Na een welkomstwoord van Leen van Zwieten, manager Grand Café de Haven, en het verhaal van de ontdekking van het fort Nigrum Pullum en de zes schepen door gids Arie van der Graaf, vertelde gids John de Vries hoe de Romeinen hier waren terechtgekomen en wat ze in ons land hebben gedaan.

Rondleidingen
In kleine groepjes kregen de gasten daarna een rondleiding van gids Gert Jan Meijers  over de vindplaats van het fort (castellum) terwijl hun collega’s de tentoonstelling bezochten en het verhaal hoorden van de vondst en restauratie van de Zwammerdamschepen in Museumpark Archeon.

Klaar om ondergronds te gaan!

Spannende ervaring
Het bezoek aan het tunnelsysteem was een verrassing van  “havenmeester” Leen: voor het eerst in de geschiedenis konden we met onze bezoekers een stukje verkennen van de tunnel.  Deze tunnels werden bij de bouw van Hooge Burch aangelegd als transportsysteem tussen de wooneenheden, het magazijn, de wasserij en de centrale keuken. Via ijzeren kooien en een railsysteem werden de goederen getransporteerd. Vanwege andere inzichten over leefwijze van mensen met een verstandelijke beperking is dit systeem uiteindelijk in ongebruik geraakt. Een groot deel van de tunnels is er dan ook niet meer.

Uitgedost met heuse bouwhelmen gingen we de krochten in van de  “Haven”. Een bouwhelm was geen overbodige luxe want de kans dat je je hoofd  stoot aan allerlei buizen van luchtbehandeling en verwarming was groot aanwezig. Uiteindelijk kwamen we bij de deur die toegang gaf tot het tunnelsysteem. Het eerste stuk liepen we gebukt want het was er maar 1,50 meter  hoog. “Het leek de toegang tot de  grote piramide in Gizeh wel”, aldus Arie.

Bezoek tunnels permanent aanbod
Hoewel er in de tunnel (nog!) niet veel is te zien, was het al met al een leuke, spannende ervaring.  Na een dankwoord van onze bezoekers aan het adres van de rondleiders, gingen ze vol lof over onze rondleiding weer naar huis.   

We hopen dat vanaf nu veel anderen hun ervaring kunnen gaan delen. Er zijn gratis rondleidingen elke dinsdagmiddag.
Ook gids worden? Laat uw interesse weten via   info@nigrumpullum.nl.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Geef een antwoord