Romeinse belevenis in Zwammerdam!

U kunt zich weer aanmelden voor een gratis rondleiding over Romeins Zwammerdam, op dinsdagmiddagen! Tussen 14.00 en 16.00 uur staat er een gids van Het Genootschap voor u klaar voor een Romeinse belevenis over terrein dat aan Unesco Wereld Erfgoed is gelinkt. Aanmelden is niet nodig, tenzij u met een (grote) groep wilt komen. Bel dan 088 – 967 24 71.

De gids neemt u mee door de vernieuwde Romeinse tentoonstelling in bezoekerscentrum NIGRVM PVLLVM. Met onder uw voeten een Romeins vrachtschip en boven uw hoofd een verrassing. Daarna volgt er een bezoek aan het voormalige opgravingsterrein van het Romeinse fort Nigrum Pullum, Zwarte Kip!  Geheel Coronaproof natuurlijk.
Nigrum Pullum (Zwammerdam) ligt aan de ooit zo machtige noordgrens van het Romeinse Rijk, de Limes. Eind juli jl. werd de Limes op de Unesco Wereld Erfgoedlijst geplaatst.

Grote opwinding in de jaren ’70
Niet geheel bij toeval vonden in 1972 de heren Goffen en Simmers, medewerkers bij de Bataafse Aannemingsmaatschappij, een oud stuk hout op het land waar nu de gebouwen van Hooge Burch staan.  Het was bekend dat er een Romeins fort had gestaan.  Ze haalden er een bekende archeoloog bij, professor Haalebos: de rest is geschiedenis. Zes Romeinse schepen groeven archeologen op, in de periode tot juni 1976.  Alphense belangstellenden organiseerden een crowdfunding, koningin Juliana bezocht de opgraving (2x), ministers en archeologen uit binnen- en buitenland kwamen een kijkje nemen en de BBC maakte een documentaire over de vondsten.  De historische wereld stond op zijn kop!

Bezoekerscentrum NIGVM PVLLVM
Het toenmalige opgravingsterrein Hooge Burch is nu een prachtige woon- en werkplek voor mensen met een verstandelijke beperking. Op de plek waar de schepen gevonden zijn staat het gezellige grand café De Haven. Binnen is het bezoekerscentrum met de Romeinse tentoonstelling, vol originele vondsten van museale waarde, foto’s en achtergrondinformatie. En het kopje koffie met Limeskoekje na afloop is binnen handbereik!  

Tip: bezoek ook de Romeinse Weken in Museumpark Archeon in Alphen aan den Rijn. Van 1 t/m 15 augustus 20211

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Geef een antwoord