Varen als de Romeinen deden

Binnenkort zal het weer mogelijk zijn om met een boot tussen Alphen aan den Rijn en NIGRVM PVLLVM (Zwammerdam) te varen. Net als de Romeinen vroeger deden! Alleen wacht er voor u in Zwammerdam de vernieuwde tentoonstelling NIGRVM PVLLVM en een heerlijke lunch i.p.v. een cohort soldaten.

Op de boot vanuit Alphen vertelt een gids u over het roemruchte verleden van de Romeinen langs de Rijn terwijl u relaxt de omgeving kan bekijken. Eenmaal aangekomen in Zwammerdam meert de boot aan aan de fonkelnieuwe steiger, en loopt u naar het landgoed Hooge Burch waar een lid van het genootschap NIGRVM PVLLVM  op u wacht.  Hij of zij laat u horen en zien wat deze locatie nou zo speciaal maakt aan de hand van verschillende verhalen en Romeinse vondsten.  Natuurlijk spelen de wereldberoemde Romeinse Zwammerdamschepen hier een hoofdrol in. Na een heerlijke lunch in grand café De Haven vaart u terug naar Alphen aan den Rijn.

Foto: leden van Het Genootschap vergaderen over het vaararrangement.

Tentoonstelling met rondleiding
De tentoonstelling is opgesteld in het hart van Hooge Burch, in Grand Café De Haven. Hier ziet u onder andere vele vondsten van aardewerk en glas, een ijzeren zwaard en een umbo (schildknop). Nieuw zijn de drie informatiepanelen die de lezer meenemen door de jaren die de Romeinen in onze streken doorbrachten. Natuurlijk missen een tijdbalk en geschiedenisverhalen van belangrijke gebeurtenissen niet.

Maar de meest tot de verbeelding sprekende onderdelen zijn de zes replica’s van de Zwammerdamschepen. Bijna vijftig jaar geleden werden deze voorlopers van onze platbodems op het terrein van Hooge Burch opgegraven. De gerestaureerde Zwammerdam 2 kunt u inmiddels bekijken in Museumpark Archeon in Alphen aan de Rijn. Hier wordt ook hard gewerkt aan de restauratie van het volgende schip, de Zwammerdam 6: ruim 20 meter lang en 3,5 meter breed.

Wilt u meevaren?
We hopen deze zomer met het vaararrangement te kunnen starten, dus houd de website in de gaten voor data en aanmeldingsmogelijkheid!

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Geef een antwoord