De Zwammerdam-eik

Wat lijkt u interessanter om te bekijken? Een schip met alleen het prachtige originele oude hout maar niet compleet? Of een compleet schip dat een combinatie is van het originele hout aangevuld met nieuw hout? Voor archeologen vaak een lastige keuze.

Op de restauratiewerf in Museumpark Archeon is er bewust voor gekozen u een compleet Romeins schip te tonen, de Zwammerdam 2. Het laat u beter zien hoe de platbodem eruit gezien heeft en gebruikt is. Dat geldt ook voor de Zwammerdam 3.

De stam

Na wat moeite is begin maart jl. de perfecte eikenstam gevonden voor de reconstructie van de Zwammerdam 3. Hoewel de stam indruk wekt met een lengte van wel zes meter, is er ‘slechts’ de helft van nodig. Dus gaat de grote stam in de lengte doormidden, zodat ie het goede formaat heeft voor de Zwammerdam 3. Archeoloog, en tevens projectleider van ‘Operatie Zwammerdamschepen’, Tom Hazenberg kwam via Gany Hennekens aan de boom. Deze betrokken bosbouwkundige had nog een mooi exemplaar liggen en twijfelde geen moment.

Oude glorie

De Zwammerdam 3

In Alphen a/d Rijn ligt de restauratiewerf waar de Zwammerdam 3 teruggebracht zal worden in haar oude glorie. De originele, immidels grijs-zwarte planken van dit scheepje zullen net zoals bij Zwammerdam 2 gecombineerd worden met jeugdiger hout, om zo een complete boomstamkano te vormen. Eindresultaat is een kano van 10,40m lang en 1,40m breed, net zoals de Romeinen het voor ogen hadden.

Archeon

Naast de eerder gerestaureerde Zwammerdamschepen kan men in Museumpark Archeon op een interactieve manier de Romeinse Tijd beleven. En wanneer de Zwammerdam 3 klaar is, bent u van harte welkom om nog meer te leren over de Romeinen in Nederland.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Geef een antwoord