Limes kok en historica Claudia Vandepoel overleden

In memoriam v0or Claudia Vandepoel. 

Claudia Vandepoel zit op de oever van de Oude Rijn, de grensrivier van het Romeinse Rijk.

“Wat ik maak is eigenlijk een soort geschiedenisles op een bord, ik wil laten proeven hoe de geschiedenis smaakt.”  Deze uitspraak deed Claudia Vandepoel eens in een kranteninterview. Haar hart bleek vooral te liggen bij het Romeinse tijdperk waarin zij zich specialiseerde.

Vanaf het begin was Claudia een van de drijvende krachten achter de ontwikkeling van de Nederlandse Limes als aantrekkelijk werelderfgoed. Vanaf het eerste begin nam zij deel aan de “Limestafel” van Zuid-Holland en was zij betrokken bij diverse projecten die aan deze tafel ontstonden.

Als bekendste resultaat verscheen in 2013 haar eerste historische kookboek ‘ Sapor Limitis, de smaak van de Limes’,  waarin zij de Romeinse kookcultuur samenbracht met moderne producenten van voedsel in de Oude Rijnstreek. Dit boek is alom geprezen en de oplage is bijna uitverkocht. In 2018 vertoonde Claudia haar Romeinse kookkunsten in het Limes Journaal. Ze koos voor een originele Romeinse snack, asperges in olijfolie. Enthousiast, rekening houdend met haar kijkers, makkelijk en lekker!

Het succesvolle kookboek “Sapor Limitis, de Smaak van de Limes” dat bij menig Limestoerist in de keuken staat.

Haar passie voor historisch koken én de Limes ontwikkelde zich verder toen zij de uitdaging aanging om een tweede kookboek te schrijven, of eigenlijk…..een culinair reisverhaal.  De Limes werd de blauwe draad maar vormde ook de basis om haar vleugels uit te slaan naar de Noordzee en Britannia. Zoals altijd ging Claudia energiek en grondig te werk.  Ze dook niet alleen in geschiedenis, recepten en kooktechnieken, ook de Romeinse scheepvaart nam ze ruimschoots onder de loep.  De in de jaren zeventig gevonden Zwammerdamschepen hadden daarbij haar speciale interesse maar ze beperkte zich niet tot deze schepen alleen. De afgelopen jaren heeft ze hiervoor veel gereisd en collega-onderzoekers ontmoet.

Claudia Vandepoel tijdens de presentatie van haar reis-en kookboek “Op weg naar de muur van Keizer Hadrianus” in december 2019.

December 2019 presenteerde zij aan de Limes-tafelgenoten vol trots haar lang verwachte parel ‘Op weg naar de muur van keizer Hadrianus, Reizen en koken langs de Romeinse Limes’; een prestatie van formaat. Binnenkort verschijnt ook nog een Engelstalige versie.

Claudia Vandepoel was wetenschapper, kokkin, schrijfster en ondernemer en haar overlijden betekent een groot verlies voor haar vele Limes-vrienden. Haar kennis, vriendschap en niet aflatende enthousiasme zal worden gemist in de publieksbeleving van aanstaand UNESCO werelderfgoed.

 

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

1 Reactie naar Limes kok en historica Claudia Vandepoel overleden

 1. Dick Roetman schreef:

  Beste familie, vrienden en collega’s,
  Ik condoleer u allen met het grote verlies door het overlijden van Claudia.
  Haar vrolijke verschijning en haar passie voor het “oude koken” zal nog lang in mijn herinnering blijven
  Alle sterkte!
  Dick Roetman, Diemen

Geef een reactie