Nieuwsartikel

Romeinse aanlegsteiger
Romeinse aanlegsteiger
Aanmeren aan de Zwammerdamsteiger: in het kielzog van de Romeinen. Het gebied van de Romeinse Neder-Germaanse Limes is een mooie aanlegsteiger met oplaadcapaciteit voor de milieubewuste waterrecreant rijker. In Zwammerdam, langs de Oude Rijn, biedt de nieuwe Zwammerdamsteiger sinds kort plaats aan de recreatieve vaart. Romeins erfgoed ligt hier voor de waterrecreant slechts op een steenworp afstand. De steiger is er een in een reeks van bestaande (en nog te bouwen) aanlegsteigers in het stroomgebied van de Oude Rijn in en rondom Alphen aan den Rijn. Dit is onderdeel van het sloepen- en vaarroutenetwerk van de Oude Hollandse Waterlinie.

Ander Romeins nieuws:

Zuid-Hollandse forten vanuit je luie stoel

Zuid-Hollandse forten vanuit je luie stoel

Niet alle forten langs de Limes zijn even goed bewaard gebleven en in het echt te bezoeken; daarom creëerde Erfgoedhuis Zuid-Holland met diverse andere partijen online applicatie van zes Romeinse forten in Zuid-Holland. In deze TimeTravel-app zijn de forten levensecht gereconstrueerd, waardoor je als bezoeker een idee krijgt hoe de Romeinse castella eruit zagen.

De Romeinse grens – ook wel de Neder-Germaanse limes – liep dwars door Zuid-Holland. Langs deze limes werd een reeks van forten (castella) en ‘steden’ gebouwd. In Zuid-Holland had je bijvoorbeeld de Brittenburg in Katwijk, Praetorium Agrippinae in Valkenburg, Matilo in Leiden, Nigrum Pullum in Zwammerdam, Ockenburgh in Den Haag en een castellum in Bodegraven. Deze zes locaties kun je nu online bekijken via geschiedenisvanzuidholland.nl.

read more