Nieuwsartikel

Romeins Weekend Alphen aan den Rijn op 3 en 4 september
Romeins Weekend Alphen aan den Rijn op 3 en 4 september

Romeins Weekend Alphen aan den Rijn op 3 en 4 september

Het Alphense centrumgebied is in het Limesjaar 2022 gehuld in Romeinse sferen tijdens het Romeins Weekend op 3 en 4 september. Romeinse groepen, activiteiten en festiviteiten maken dat het moderne Alphen aan den Rijn voor even weer het Romeinse Albaniana is.

Zaterdag en zondag wordt het winkelgebied rond het Rijnplein, plus winkelcentrum De Aarhof, van 12.00 tot 17.00 uur door verschillende groepen Romeinen bezet, zaterdagavond dineren zij op het Thorbeckeplein.

Er zijn soldaten, gladiatoren, ambachtslieden en burgers in hun kampementen die demonstraties geven. Daarnaast zijn er museale presentaties door Vicus aan de Rijn, Museumpark Archeon en Restauratiewerf Zwammerdam. Er zijn ook Romeinse games, een expositie van Verfstreken, spellen voor kinderen en volwassenen en er zijn rondvaarten met een boot vanaf het Rijnplein.

De Romeinse soldaten van Legio II Augusta, Legio X Gemina, Fectio en Pax Romana presenteren hun uitrusting en zij laten tactische formaties zien tijdens de dagelijkse shows. Daarna paraderen zij door het Stadshart van het Rijnplein richting Thorbeckeplein en vice versa. De gladiatoren, het zijn dames, raken in dagelijks twee keer in een bloederig gevecht verzeild in de arena op het Rijnplein. De burgers laten hun dagelijkse werk zien en er is een ambachtenmarkt.

Het spectaculaire Romeins Weekend is het meer dan waard om een bezoek aan te brengen. Dit initiatief wordt mede mogelijk gemaakt door verschillende organisaties en overheden, onder meer provincie Zuid-Holland, gemeente Alphen aan den Rijn, centrumwinkeliers en horecaondernemers (VOC), PReT, Archeon, RomeinsAlphen.nl en #AlphenLinkt.

Ander Romeins nieuws:

Zuid-Hollandse forten vanuit je luie stoel

Zuid-Hollandse forten vanuit je luie stoel

Niet alle forten langs de Limes zijn even goed bewaard gebleven en in het echt te bezoeken; daarom creëerde Erfgoedhuis Zuid-Holland met diverse andere partijen online applicatie van zes Romeinse forten in Zuid-Holland. In deze TimeTravel-app zijn de forten levensecht gereconstrueerd, waardoor je als bezoeker een idee krijgt hoe de Romeinse castella eruit zagen.

De Romeinse grens – ook wel de Neder-Germaanse limes – liep dwars door Zuid-Holland. Langs deze limes werd een reeks van forten (castella) en ‘steden’ gebouwd. In Zuid-Holland had je bijvoorbeeld de Brittenburg in Katwijk, Praetorium Agrippinae in Valkenburg, Matilo in Leiden, Nigrum Pullum in Zwammerdam, Ockenburgh in Den Haag en een castellum in Bodegraven. Deze zes locaties kun je nu online bekijken via geschiedenisvanzuidholland.nl.

read more